Historie

De Maaskapel door de jaren heen …..

 

De geschiedenis van de Maaskapel gaat terug tot 1952.  Onderstaand in ’t kort de geschiedenis van de Maaskapel en haar hoogtepunten.

Maaskapel 60-er jarenIn 1952 werd vanuit de Wessemer harmonie ‘Eendracht maakt Macht’ een blaaskapel  opgericht.  Eén van de oudst bewaarde foto’s is genomen in zaal Rozenstein aan de Aalsterweg in Eindhoven alwaar men in de beginjaren verschillende keren optrad op uitnodiging van een Limburgse gemeenschap, Philips-werknemers in Eindhoven.

In de voorbije jaren heeft de Maaskapel drie kapelmeesters gekend.  De eerste was Cor Deneer.  Zijn opvolger werd Pierre Smeets (alias Pierre van de Keizer).  In 1972 werd Bert Adams uit het naburige dorp Hunsel door de toenmalige kapelmeester gevraagd om als tenorist in te vallen bij een optreden.  Bert ging graag in op dit verzoek.  Het beviel hem direct zo goed dat hij besloot te blijven. Toen de kapel in 1979 ten onder dreigde te gaan, een zestal muzikanten besloten te stoppen, was het Bert Adams die dat niet liet gebeuren. Om de kapel van de ondergang te redden ging Bert naarstig op zoek naar nieuwe muzikanten waarna het ledental weer aangroeide tot zestien personen.  Een jaar later kwam het leiderschap in zijn handen.

In die tijd genoot de Maaskapel inmiddels naam en faam met name binnen de grenzen van Limburg.  Ambitieus als hij was wilde Bert die grenzen verleggen en daar hoorde ook een andere naam bij:  ‘Die Original Maaskapelle’. In 1984 werd deelgenomen aan het landskampioenschap voor blaaskapellen in het Gelderse Huissen. Geen van de andere deelnemende blaaskapellen behaalde meer punten dan de Maaskapel. De landstitel was binnen en dat smaakte naar meer. Daarom werd ingeschreven voor de competitie voor de beste blaaskapel van de Benelux. De NCRV in samenwerking met het Limburgs Dagblad  bracht de finale van deze wedstrijd op de buis met het programma Blaastest. De presentatie was in handen van Ted de Braak. De Maaskapellers brachten het tot de voorrondes, tot een TV-optreden kwam het helaas niet. Men wist zich uiteindelijk wel als derde van alle deelnemende Nederlandse blaaskapellen te klasseren.

In 1989 dook de Maaskapel voor de eerste keer de studio in.  De studio van Jan Theelen in Munstergeleen. Korte tijd later verscheen de eerste geluidsdrager, een muziekcassette met de titel  ‘Maasklanken uit Wessem’. Daarna is nog een muziekcassette verschenen gevolgd door nog eens negen CD’s en één DVD.

Het complete overzicht: 1989 – Maasklanken uit Wessem, 1991 – Auf der Festwiese, 1996 – Goeie Morgen Limburg, 1997 – Oos Dörp, 1999 – Ongerwaeg, 2002  – Jubileumklanken (jubileum-CD 50 jarig bestaan), 2005 – Veur eederein get, 2006 – Het beste van Die Original Maaskapelle, 2009 – Euver de Maasbrök, 2009 – Euver de Maasbrök (DVD), 2012 – Diamant (jubileum-CD 60 jarig bestaan), 2014 – Am Stammtisch.

Tot de hoogtepunten behoren zeker ook de buitenlandreizen.  Zo werd verschillende keren Oostenrijk aangedaan (Steinach, Obsteig, Radfeld, Gerlos), maar ook Duitsland, Luxemburg, België en zelfs Spanje en Tsjechië werden bezocht.

Klik op een foto voor vergroting.

Reacties zijn gesloten.